Piękny różowy kolor szynki i wyjątkowy smak wędlin — ale czy to na pewno zdrowe? Sprawdź, co tak naprawdę daje sól peklowa i czy warto się jej bać!

Czy sól peklowa jest szkodliwa?

Wędliny w wielkanocnej tradycji – co symbolizują?
Wielkanoc w Polsce to czas pełen wyjątkowych smaków i głęboko zakorzenionych tradycji kulinarnych.

Jak rozpoznać dobrej jakości wędliny?
Tłumaczymy jak wybrać wędliny dobrej jakości. Ważny jest proces produkcji, skład i pochodzenie mięsa.

Dlaczego kiełbasa swojska ma „szare oczko”?
Kiełbasa swojska bardzo często ma w środku „szare oczko”. Wyjaśniamy, skąd bierze się ten efekt i czy wędliny bez peklosoli wciąż mogą być bezpieczne.

Jak rozpoznać dobrej jakości wędliny?
Dowiesz się, jak rozpoznać wędliny wysokiej jakości i dlaczego warto unikać sztucznych dodatków. Podpowiemy też, na co zwracać uwagę podczas zakupów.

Jak przechowywać wędliny w lodówce
Kupując dobrej jakości wędliny chcemy, aby zachowały świeżość jak najdłużej dlatego ważne jest odpowiednie przechowywanie. W tym artykule omówimy najlepsze praktyki dotyczące przechowywania wędlin.